Standbeelden

Van februari tot oktober 2010 tot had ik een rubriek over Amsterdamse standbeelden.
De foto’s zijn van Lida Goede. De stad heeft heel wat beelden; in deze rubriek lopen we ze langs. Om te beginnen:

Standbeelden - 01 Henk Henriët

Het is een stevige tante, daar tegenover het Marnixbad. Ze kijkt in de richting van de Lijnbaansgracht, met een blik van: het zal vandaag wel weer niks worden...
Lees meer

Standbeelden - 02 Hans Bayens

De score op de Torensluis: zes passanten wisten dat de man die daar in brons gegoten staat, fel, fors, hoekig, Multatuli is, drie wisten het niet.
Lees meer

Standbeelden - 03 Hildo Krop

In de jaren dertig dacht de VVV met het Muzenplein een attractie in handen te hebben. Het plein, waar vijf waterwegen tezamen komen is "bijzonder mooi en grootsch van opzet," meldt een folder uit die jaren.
Lees meer

Standbeelden - 04 Narcisse Tordoir

Het werk van de Vlaming Narcisse Tordoir (1954), lezen we op Kunstonline, lijkt verleidelijk decoratief maar in feite speelt Tordoir een uiterst geraffineerd visueel spel...
Lees meer

Standbeelden - 05 Johan Polet

Amsterdam is een stad zonder standbeelden, schreef letterkundige H.B. Fortuin op 2 november 1939 in De Groene Amsterdammer. Dat was natuurlijk wat overdreven,...
Lees meer

Standbeelden - 06 Eduard Jacobs

De naam Eduard Jacobs zegt nog wel wat, maar dat komt doordat een cabaretier zo heette. Maar die heeft de bank voor Justus van Maurik in het Oosterpark niet gemaakt, het was de beeldhouwer met die naam.
Lees meer

Standbeelden - 07 Erica van Eeghen

Is het geen schatje, daar op het Amstelveld? Marktkoopman professor Kokadorus, in werkelijkheid Meijer Linnewiel (1867-1934), staat er zo ongeveer op de plaats waar hij destijds ook stond, als standwerker.
Lees meer

Standbeelden - 08 Frits Sieger

Voor zijn beeld in het Vondelpark, geplaatst in 1957, gebruikte Frits Sieger (1893-1990) een hardstenen paal uit een oud huis aan de Keizersgracht. Er bleek een aandoenlijk bloot meisje in de paal te zitten.
Lees meer

Standbeelden - 09 Charlotte van Pallandt

Truus en détresse heet het beeld van Charlotte van Pallandt (1898-1997). Waarom dat in het Frans moet, geen idee.
Lees meer

Standbeelden - 10 Piet Kramer

In 1939 werd het Weesperpoortstation gesloten, het nieuwe Amstelstation nam zijn taak over. Het oude station, met een met het Centraal vergelijkbare overkapping, werd meteen gesloopt.
Lees meer

Standbeelden - 11 Marijke Warmerdam

Zestien jaar geleden zijn de goudkleurige vuilnisbakken voor de flatgebouwen Tjasker en Spinnekop in Noord neergezet. Bij Tjasker staan ze nog steeds.
Lees meer

Standbeelden - 12 Jan Trapman

In het prettige Beatrixpark staan heel wat beelden, zoals de vrouwenfiguren van Ellen Roos in de eendenvijver – vorig jaar gerestaureerd – die gezellige hond van...
Lees meer