Standbeelden
Van februari tot oktober 2010 tot had ik een rubriek
over Amsterdamse standbeelden.
De foto’s zijn van Lida Goede. De stad heeft heel wat beelden;
in deze rubriek lopen we ze langs. We gaan door met:
Mendes da Costa
Toneelschrijver Herman Heijermans (1864-1924) staat er weer keurig bij in het Leidsebosje en dat is mooi, want het beeld is weinig rust gegund.
Lees meer
Hildo Krop
Bij de lobby voor het monument voor Spinoza op de Zwanenburgwal werd wel eens weggemoffeld dat we allang een Spinozabeeld hadden, van Hildo Krop.
Lees meer
Hans 't Mannetje
Wat staat Geurt Brinkgreve er opgeruimd bij op de hoek van de Oudezijds Achterburgwal en de Bloedstraat. Baret op het hoofd, handen in de zakken, lekker warm aangekleed. Klaar om weer de stad in te wandelen.
Lees meer
Herman van der Heide
De stad houdt Mozes Vaz Dias (1881-1963) in ere. Er
is een brug naar hem genoemd en daar vlakbij, in de Weesperstraat,
staat sinds 1965 een monument voor hem...
Lees meer
Kees Verkade
Kort na de dood van Simon Carmiggelt (1913-1987) nam Ton van Duinhoven - overleden op de dag dat bekend werd dat Carmiggelt verkozen was tot geestigste Amsterdammer...
Lees meer
Ferdinand Leenhoff
Het gaf nog heel wat gedoen voordat het standbeeld van Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872) op 18 mei 1876 kon worden onthuld op het naar hem genoemde plein.
Lees
meer
Gerda Rubinstein
Vorige week was fotograaf annex Amsterdamse beeldenkenner Lida Goede even in het Oosterpark en ze ging kijken bij het vrolijke beeld Spelende kinderen.
Lees meer
Martie van der Loo
Van de beeldhouwer die in gemeentelijke opdracht werkt, wordt enige souplesse verwacht. Martie van der Loo kreeg in 1984 de opdracht beelden te maken voor de bruggen over de Oudezijds Voorburgwal en de Oudezijds Achterburgwal
Lees meer
Eddy Roos
Onlangs overleed Herman Scheerboom. We noemden hem in de krant de laatste nog levende Nederlander die in de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) tegen Franco vocht.
Lees meer
Jaap Kaas
Eddy van Amerongen (1912-1992) publiceerde in het Nieuw Israelietisch Weekblad zijn herinneringen aan het vooroorlogse Joodse Amsterdam. Uitgebreid komt Artis ter sprake.
Lees meer
Louis Royer
In een vloek en een zucht kun je tegenwoordig een standbeeld geplaatst krijgen, zoals we zagen met André Hazes op de Albert Cuyp. Halverwege de negentiende eeuw ging zoiets gepaard met veel vijven en zessen.
Lees meer