Van lampen tot rattengif en fotolijstjes

Magazijn Sportief in de Tweede Nassaustraat

buurtwinkels Haringstal Magazijn Sportief Foto: Peter Schrijnders

De slagzin, ooit in Duitsland opgeduikeld, is ijzersterk: 'Wat wij niet hebben/ heeft u niet nodig.' Jammer dat Raymond de Haas (1950) van Magazijn Sportief in de Tweede Nassaustraat tussen die twee regels nog 'of kunnen bestellen' heeft gezet. Dat haalt de vaart er een beetje uit. En we geloofden het toch al niet. Het zal zijn eerlijkheid wel zijn..

De geschiedenis van de winkel gaat terug tot 1929. Opa en vader De Haas waren diamantbewerkers. Een staking van acht weken bracht de bittere armoede wel heel dichtbij en dus nam oma de Haas maatregelen. Ze begon een groentewinkel aan huis in de Groen van Prinstererstraat 104 en haar zoon, hooguit twintig, moest maar aan de gang met een fietsenstalling achter het huis. Die stalling groeide uit tot een fietsenzaak en er werden twee winkelpanden aan de overkant gehuurd. Het aanbod werd ruim: schaatsen, lampen, strijkbouten, elektriek, wasmachines. En kort na de oorlog nog een uitbreiding: Sportief, de zaak waar Raymond de Haas nog in zit.

Zijn assortiment weerspiegelt het verleden: lampen, fietsbanden en andere onderdelen, speelgoed, allerlei gereedschap, schildersmateriaal, maar ook rattengif en een fotolijstje. In 1982 kwam z'n vrouw erbij. "En dan krijg je wat meer van de afdeling huishouding, afvalemmers, blikopeners, dat soort zaken." En voorzichtig gaat hij mee met de tijd: "Een toetsenbordje, een muisje." Zo af en toe repareert hij zelfs nog fietsen, voor mensen die het waard zijn. "Er zijn mensen die je alleen verdriet gunnen, en er zijn mensen die je ook een lampje van een euro gunnen. Voor mensen die je wat gunnen, wil ik wel een band plakken."

De familie De Haas boerde goed. "We waren de tweede in de straat met een auto; de kolenman was de eerste." Zelf deed hij het ook prima: bij Van Pool tot Pool (in 'wit- en bruingoed', later Megapool) 'pepte hij filialen op'. Als filiaalchef in de Kinkerstraat moest hij 'omzet maken per vierkante meter' en daar kreeg hij genoeg van. Hij ging naar zijn vader in Sportief.

De buurt is veranderd. "We zaten enorm in de antennes. Vroeger kreeg dochter een eigen kamertje op zolder. Verkocht je weer dertig meter. Pijp, tv-kabel, het kwam met kilometers bij ons binnen. Maar ja, alles verandert altijd en je moet je aanpassen."

De Haas komt uit een vuurrood nest en zelf is hij nog niet van kleur verschoten. De krakers, in de jaren tachtig actief in de Staatsliedenbuurt, konden op zijn steun rekenen. Die kregen spullen mee en betalen kwam later wel.

Gemakkelijk heeft hij het nooit gehad. "Maar als je dingen van nature doet, hoef je je niet in te spannen." Concurrentie? "Hiertegenover stond een pand leeg en het stadsdeel kwam vragen of we bezwaar hadden tegen een Blokker. Ik dacht aan mijn opa. Die zei altijd dat op de Achterburgwal plaats was voor allerlei dames. De ene klant valt op dikke billen, de andere op een aardig snoetje en zo is er ruimte genoeg. En bij de opening van Blokker heb ik de orgeldraaier een geeltje gegeven en hem gevraagd voor de gelegenheid Lang zal die leven te spelen. Ze zijn misschien goedkoper dan ik, maar ik geef service en doe wat ik beloof."

Van achter haalt hij een paar gloednieuwe Hudorarolschaatsen van de voorraad jaren vijftig. "Kijk, 27 gulden vijftig, dat was een bedrag toen hoor. Ik verkoop ze voor nog geen duizend euro."
Waar komt die naam Sportief vandaan? De Haas: "Geen idee. Ik doe niet aan sport. Voor mij heeft het de betekenis van fair, eerlijk."

2010