Bibliotheek van Amsterdamse herinneringen

Je eigen buurt centraal...

De Bibliotheek van Amsterdamse herinneringen is een serie boekjes waarin steeds een buurt van Amsterdam centraal staat. De boeken bevatten naast allerlei herinneringen en anekdotes van (oud-)bewoners over die buurten vele prachtige historische foto’s. De verhalen zijn ingezonden door lezers van Het Parool en worden bewaard in het Gemeentearchief. Onder redactie van Paul Arnoldussen, Alice van Diepen, Carolien Schönfeld en Ellen Grabowsky.

Oud-West 1. Oud-West

'Oud-West, de paardendrinkbak op het Hugo de Grootplein, het braakliggende landje tegenover de Markthallen waar een keer per jaar de kermis stond, de bioscoop De Hallen, alles heeft een ander gezicht gekregen of bestaat niet meer, maar van de bakermat in mijn hart is nog geen vezeltje vergaan!' Andere herinneringen spelen zich af in onder meer de Baarsjespolder, het Bilderdijkpark, de speeltuin op het Columbusplein en de Markthallen.
Meer info en bestellen

Nieuw-Zuid 2. Nieuw-Zuid

'… ik zou onderhand heel, heel zeker moeten weten dat God niet verantwoordelijk is voor de bouw van de Rivierenbuurt. Maar soms, als ik door de buurt wandel en ik het Merwedeplein zie, of zelfs de Deurloostraat, dan twijfel ik weer even. Dit kan niet van deze wereld zijn.' Andere herinneringen spelen zich onder meer af bij de Zuidelijke Wandelweg, in het Beatrixpark en het Olympisch Stadion, bij de sintelbaan en op het Zandland.
Meer info en bestellen

Oost 3. Oost

'… als ik er rondloop is er niets veranderd. De buurt rond het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis ademt nog altijd een mooie sfeer. Natuurlijk, het is niet af, maar wel een gewoon ziekenhuis midden in een volksbuurt: de sfeer van lief en leed, passanten en tijdelijkheid, nieuwsgierigheid en commo­tie.' Andere herinneringen spelen zich onder meer af in het Oosterpark, op de Diemerzeedijk, in de Conradstraat en in het Tropenmuseum.
Meer info en bestellen

Amsterdam Noord 4. Noord

'... Noord werd onze tuin. Vanuit hartje stad was je binnen een half uur bij de boterbloemen, jonge eendjes en de geur van gemaaid gras. Noord werd atelier, eetkamer en vakantiebestemming. Na enige jaren is de boot verlegd naar Landsmeer. Door mij alleen. Amsterdam-Noord was een lieflijke herinnering geworden.' Andere herinneringen gaan over de watersnood in Tuindorp Oostzaan, de razzia's tijdens de Tweede Wereldoorlog of spelen zich af in de Vogelbuurt.
Meer info en bestellen

Amsterdam Oud-Zuid 5. Oud-Zuid

'... in het voorjaar stonden de tuindeuren wijd open. Dan vormden de bloesems van de goudenregen een groot bruidsboeket, dat de saaie schutting goeddeels aan het oog onttrok. Soms de zang van een merel. Vanuit een tuin recht tegenover de onze het twinkelen van glazen en de lach van een vrouw. En met vaste tussenpozen het gezoem van lijn 2 over de Willemsparkweg.' Andere herinneringen gaan over de bunkers op het Museumplein, het Vondelpark, padvinders op het Schapen­burger­pad en een kraakpand in de Van Breestraat.
Meer info en bestellen

Amsterdam de Pijp 6. De Pijp

'...Kermis op het "zwarte land" of "veld", waar nu het Okura-hotel staat, een gebeurtenis in de jaren vijftig. Vooral wanneer de kermis werd afgebroken want dan zochten wij als kind naar de stuivers en dubbeltjes welke tijdens de kermisdagen tussen de houten vlonders waren gevallen.' Andere herinneringen gaan over bioscoop Rialto, de Sint Willibrorduskerk, de Albert Cuypmarkt, de beroemde hutkoffermoord en restaurant Witteveen.
Meer info en bestellen

Amsterdam de Jordaan 7. De Jordaan

'...alweer het zevende deeltje in de verrukkelijke reeks van gebundelde buurtherinneringen, vergaard door Het Parool en uitgegeven door Bas Lubberhuizen. En het is zeker een van de vrolijkste afleveringen.'
Peter-Paul de Baar in Ons Amsterdam (november/december 2006)
Meer info en bestellen

Amsterdam Nieuw-West 8. Nieuw-West

'De eerste bewoners betrokken hun nieuwe huizen in het begin van de jaren 50 van de 20e eeuw. De herinneringen aan die eerste jaren staan in het teken van geloof, hoop, liefde en een stralende toekomst. Jongeren leefden zich uit op het nieuwe land en in de zomer fungeerde het strandbad Sloterplas als een hangplek avant la lettre. De waardevolle belevenissen en observaties zijn door de jaren heen weliswaar sterk uitvergroot, maar geven de essentie van die pioniersjaren perfect weer.'
NBD Biblion
Meer info en bestellen

Amsterdam Watergraafsmeer 9. Watergraafsmeer

Dit negende deeltje van de Bibliotheek van Amsterdamse herinneringen bevat persoonlijke verhalen, terugblikken en anekdoten van (oud-)bewoners van Watergraafsmeer. Natuurlijk komt Ajax er veelvuldig in voor – het allereerste houten stadion aan de Middenweg, Johan Cruijff, Sjaak Swart en ‘meneer Michels’ – en de Hofkerk van de Martelaren van Gorcum met het aangrenzende hofje met tennisbaan: "Elke zomeravond werd er op het plein gevoetbald, met de twee uiterste lantaarnpalen als doel".
Meer info en bestellen

Amsterdam Bijlmermeer 10. Bijlmermeer

De vroegste herinneringen in dit boekje gaan terug tot het jaar 1942. Dan is de Bijlmermeer nog een poldergebied, waar kinderen in het weiland spelen. De pioniers die in de jaren zestig en zeventig naar de Bijlmer trekken, blikken terug op een woonwijk in de steigers, zonder stoeptegels en zonder metroverbinding.
Meer info en bestellen

Amsterdam Spaarndammerbuurt 11. Spaarndammerbuurt

Deel 11 gaat over de Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt, gelegen tussen de Houthaven en het spoor. Veel Amsterdammers leefden hier in armoede en er heerste traditiegetrouw een grote argwaan tegenover gezagsdragers. Niet voor niets kreeg de buurt de bijnaam Moord- en brandbuurt. Er woonden begin twintigste eeuw relatief veel communisten, anarchisten en socialisten.
Meer info en bestellen


Amsterdamse herinneringenMeer boeken